DebattFascisme

Lite lure lettvintheter

Det er uklart hva Klassekampens redaktør Mari Skurdal vil med sin kritikk av meg på kommentarplass 21. mai. Til det er den for lettvint og lite konkret, siden den i liten grad er knyttet til sitater fra noe jeg har sagt eller skrevet. Når Skurdal framstiller det som om jeg mener Norge «er et førkrigssamfunn hvor fascismen lurer bak hver sving» er det helt uten grunnlag, og hennes sammenligning med George W. Bush er bare dypt usaklig. Skurdal hevder til og med at min holdning til høyresidens kulturkrigere ikke er «særlig demokratisk». Slik blir hennes innlegg et ekko av den samme høyresidens måte å argumentere på: hvis du kritiserer deres meninger og peker på de mulige konsekvensene av dem, er du mot deres ytringsfrihet. I min verden er det en selvsagt del av både demokrati og sunn debatt å komme med hard kritikk av andres meninger. Jeg mener kulturkrigen er farlig, og derfor skriver jeg det. Det er ingen stor overraskelse at Klassekampen er på en annen linje, det er lenge siden Klassekampen markedsførte seg selv som avisen for det kulturradikale Norge.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Dagligvarekjeder

Ærlighet, Kristjáns­son?

Mímir Kristjánsson skriver i Klassekampen 14. mai om dagligvarekjedenes grådighet. Det er betimelig. Men når han skriver at eiernes «pengebinger» på ett år har økt med 15 milliarder, er dette i beste fall et forsøk på å fortegne bildet for å forsterke sitt poeng. Det er forskjell på bedriftenes (økte) børsverdi og hva eierne disponerer privat. Det håper og tror jeg at Kristjánsson og andre politikere vet, selv om de konsekvent omtaler bedriftenes børsverdi som eiernes private «pengebinge». Det mener jeg er uredelig. En bedrift består av ansatte, bygninger og inventar som bedriver handel eller produksjon.

Pasifisme

Jeg er pasifist. Sorry

Jeg beklager å skuffe Osloregimet, men jeg er fortsatt ikke redd Moskva og jeg hater ikke russere. Hat- og skremselspropagandaen i alle kanaler biter ikke på meg. Sorry. Norge har aldri vært okkupert av Russland. Les en historiebok. Partiet Fred og Rettferdighet vil ha Norge ut av EØS, vil avvikle Nato, de støtter Palestina mot Israels folkemord og de støtter diplomati og fredsforhandlinger i Ukrainakrigen. Partiet tilbyr et snev av normalitet i krigspsykosens tid. Jeg er buddhist og prinsipiell pasifist.

For

For­skjel­len på forståelse og fordøm­melse

Grundig og godt avveid og konkludert fra Fredrik Solvang og redaksjonen i NRKs Debatten. Partiet For burde få slippe til – og det fikk de. Bare synd at Ukrainadebatten også denne gang ikke tydeliggjorde forskjellen mellom å forstå og forklare Russlands/Putins motiver og hærverk – og å forsvare eller fordømme den. Partiet For nøyer seg ikke med å forsøke å forklare og forstå Russlands angrepskrig. De viser forståelse for den i retning av å forsvare den. For sier krigen ble framprovosert av Nato og var et nødvendig forsvar mot USAs bruk av Ukraina i et stormaktoppgjør. Den skal også ha vært en reaksjon mot et såkalt statskupp, dominert av nynazistiske krefter. Russlands angrep ses i tillegg som en «spesialoperasjon» mot Ukrainas undertrykking av den russiskspråklige minoriteten. Mange årsaker og motiver ligger bak Russlands krigføring.

OSZAR »